Re: RE:Недостиг на енергия
Aryan Star wrote:
Да, правих тогава йога - асани и пранаяма.
Според мен имаше нещо доста по различно в този сезон от другите. Като че ли имаше мощен енергиен недостиг въобще в обществото. А може би и аз се чувствам малко повече изморена, поради простия факт, че не съм почивала както трябва миналата година/имах само пет дни отпуска/ и други неща като внезапна промяна на работното място, както и свои лични проблеми и терзания. Както и да е вече съм доста по добре и енергията ми се възстанови. Явно е било временно явление. Помогна ми и съвета ти Сесил, за което благодаря много 
Добре, че си нормализирала състоянието си.
Но този феномен на пролетната умора е наистина интересен, а както виждаме, може би има и допълнителни влияния.
В окултните книжки можем да прочетем, че зимата и лятото от духовна гледна точка са много различни сезони.
През зимата духовните същества, Боговете, се доближават до "зимната" половина на планетата ни и наблюдават хората, опитват се да надзърнат във вътрешния им свят, да разберат и оценят тяхното състояние. От друга страна, предвид намалелите ангажименти през зимата (например в селското стопанство), хората също имат повече време, което могат да посветят на духовни размишления.
Всичко това създава повече или по-малко съзнателна връзка между хората и Боговете и приповдига жизнения ни тонус и доброто самочувствие (дори въпреки студовете и другите неблагоприятни условия).
През пролетта обаче Боговете започват да се оттеглят, за да преминат през лятото към противоположната половина на Земята. Именно това оттегляне, според окултизма, създава неблагоприятните усещания, наричани в обществото "пролетна умора" и обяснявани с липса на витамини и т.н. Липсата на духовна и енергийна подкрепа всъщност са нейната основна причина.
Тя може да бъде компенсирана, както правилно посочва sesil, с повече медитации, разходки сред природата и др.
Би могло да бъде добавено също поемането на повече течности (които са източник на жизнена енергия), повече движения (които активизират волята, а тя, от своя страна, може да предизвика прилив на енергия), евентуално кратковременни гладувания (помагащи очистването на организма и освобождаването на енергийни ресурси, които иначе се изразходват за храносмилане).
Като основно все пак би трябвало да се приеме практикуването на медитации/молитви, които спомагат установяването на съзнателна връзка между човека и духовния свят и зареждането му с енергия, която неизбежно се губи в процеса на дневните сетивни възприятия и води до умора, единственият начин за преодоляването на която при повечето хора е сънят. Сънят също води до свързване на Аза и астралното тяло с духовния свят, което обаче изисква повече време и не е толкова ефективно, както медитацията, поради несъзнателността на този процес.