В търсене на Светлината Forum Index
RegisterSearchFAQMemberlistUsergroupsfChatLog in
Reply to topic Page 1 of 1
Обичта
Author Message
Reply with quote
Post Обичта 
Да обичаме или да бъдем обичани?

Кое е по-важно?

Кое ни прави по-щастливи?

Post RE Обичта 
Въпросът има много измерения, но първото което ми идва наум веднага след като зададе въпроса Их е, че и двете. Защото Големия Закон на Вселената е Любовта. За да имаме любов, и да получаваме любов ние трябва да сме готови да разберем какво е любовта във един по вселенски обхват. За мен е важно както да давам любов, така и да получавам, защото тогава се чувствам пълноценна и истинска. Но за да получиш, трябва да дадеш. Така е и в любовта. Любовта е отдаване и даване, както и раздаване на душевното богатство което имаш вътре в себе си. Да го споделиш с някой е нещо велико и неизмеримо. А ако от отсрещната страна има същото отваряне и даване, тогава се получава истинската хармония във една връзка, а хармонията и трептенията в една посока дават чувството ни за щастие и смисъл. Също така законът на любовта във Вселената е творчество и светлина. Ти се отваряш, даваш себе си и споделяш себе си с другите или другия, така се създава едно по голямо обединение - не ти и аз, а ние, а това пък означава общност на идеи, мисли, интереси, общ път на развитие и духовна подкрепа и помощ. В известен смисъл другия става и твое огледало! Защото както пишех в едно стихотворение мое: "теб те има в някой друг". Така, че осъзнаването на любовта като енергия, като всемирен закон ще доведе в теб самия равновесие и хармония, а имаш ли я тая хармония ти ще срещнеш друга душа в която ще намериш частица от твоята хармония олицетворена в неговата. Very Happy

View user's profile Send private message ICQ Number
Reply with quote
Post Re: Обичта 
Ich wrote:
Да обичаме или да бъдем обичани?

Кое е по-важно?

Кое ни прави по-щастливи?

И двете.
Любов има когато обичаш и в същото време си обичан.

Reply with quote
Post Re: Обичта 
Kenaz wrote:

Любов има когато обичаш и в същото време си обичан.

А може ли да обичаш и без да си обичан/а?

Post RE Обичта 
Да, напълно е възможно да обичаш дори и да не те обичат! Защото любовта е вътрешно състояние на духа на човека. Ако сам можеш да даваш, без да искаш да получаваш - ти пак имаш любов. Вътре в себе си, ти си любящ към другите! Не е задължително да те обичат, за да можеш да обичаш. Very Happy

Reply with quote
Любов между 2-ма има, когато и двамата се обичат. Обич + Обич = Любов. Едно е обич, друго е любов.
Щях да отговоря дали можеш да обичаш, ако не си обичан, с положителен отговор, но преди да го дам се замислих по-сериозно над думите на 1 човек "Ако тя ме обича и аз ще я обичам много". Реших да си спестя отговора към в-са. Засега.

Reply with quote
"Ако тя ме обича и аз ще я обичам много".

Но това би означавало, че любовта на този човек ще възникне само при условие, че другият го обича?

Kenaz wrote:
"Ако тя ме обича и аз ще я обичам много".

Но това би означавало, че любовта на този човек ще възникне само при условие, че другият го обича?

Да. Точно това се има в предвид - очебийно е.
В-са е, човек да се замисли по-задълбочено над това. Когато някой обича, той дава на другия и изкарва наяве най-топлите си чувства, обличайки ги в доказателства под думи и дела. Ако това го няма, един вид, ако другия не изпитва топли чувства към теб, не ти дава топлота, а е поредния някой, поредния затворен за пред теб или който и да е друг човек, поредния студен, как ще го заобичаш - трудно. Ти даже няма да го опознаеш както трябва. Ще е като типа познати или приятел-познат. Един човек се опознава по-добре, когато първо го познаваш като приятел, човек от обкръжението, след което и като интимен партньор (още по-голямата близост - двете страни - едната, когато си нямал нищо с него - как действа, как говори и какво прави и след това другата, когато вече имаш - когато другия се отпуска повече, отпуска душата и сърцето, както и интимното опознаване).
Как може да обичаш някой, ако този някой извършва лоши дела спрямо теб. Тъпанар да си, тази обич ще изгасне, дори и някога, нявга да я е имало. Единствено към Бог изпитваме постоянна обич, ако го обичаме наистина, която с несполуките може само да те ядоса, да те накара да се почувстваш предаден, но не и да спреш да го обичаш (лично мнение... другите са болни мозъци, които уж обичат Бог, ама го намразват после, поради някаква причина - значи не са го обичали - изгодата, докато Бог ти дава и неразбирането за Бог).
Между хората обичта и любовта е условна винаги без изключение, кой, както иска да се заблуждава - факт.

Reply with quote
Post RE Обичта 
До някъде е така, че не може да обичаш човек който извършва спрямо теб злини, въпреки че хора всякакви. Аз казвам, че е важно да се обича и да даваш любов, за да можеш и да получиш такава. Вярно не навсякъде си добре приет и не всеки откликва на твоята обич, но пък ти си богат с това, че можеш да изпиташ топли чувства и към този който не откликва на чувствата ти. Много време ми трябваше да го разбера, и много време съм страдала от това, че са отхвърляли чувствата ми и че са ме карали да плача и да ме боли. Но знаете ли, винаги когато това нещо ми се е случвало съм си казвала, че просто тоя човек не знае какво губи и че в един момент, ще го осъзнае - но ще бъде късно. Нелепо е, но хората оценяваме това което сме имали когато го изгубиме. Важното е, че ти си останал себе си и че си запазил способността да обичаш. Страданието ни кара да осъзнаем и да постигнем друга гледна точка към хората и собствените си желания. Просто се научаваш да виждаш и другия като човек, като божие създание, като някой който е част и от теб, но същевременно различен от теб. Да приемеш различието и разнообразието на гледните точки на хората е начин да развиеш хармонични отношения между твоята личност и средата от различни човешки същества. И все пак способността да обичаш и да приемаш другия като личност, свободна и с правото да избира свободно - е това е според мен истинската способност и дарба да обичаш.

Reply to topic Page 1 of 1

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum