|
Page 1 of 1
|
| Author |
Message |
Ich
Учасник
|
 Третото Око
Имаме ли трето око?
Учени търсят в мозъка органа за телепатия и ясновидство - Светлана Кузина
Аджна чакра, окото на вечността, окото на Шива, окото на мъдростта, местоживеене на душата, съновиждащо око - така са наричали този митичен орган нашите далечни предци. И ако се вярва на легендите, съществуващи на всички континенти, са го и притежавали. Къде е изчезнало третото око сега?
С какво е виждала сляпата Ванга
Събирайки материал за българската ясновидка Ванга и срещайки се с онези, които са я познавали приживе, аз попитах председателя на обществото на русофилите от Благоевград Андон Станков:
- Как сляпата пророчица е можела да вижда своите посетители и да знае за техните проблеми?
- Тя имаше трето око, - отговори Андон. - Тя сама ми призна това. По нейните думи в мозъка й сякаш отнякъде се е транслирала информация ...
Необикновената дарба на българската предсказателка на времето е изумила директорката на Института за мозъка Наталия Бехтерева, пристигнала при нея.
- Шофьорът остави колата около триста метра от къщичката на Ванга, на прашния междуселски път, по който ние пристигнахме почти безшумно и продължихме пеша - спомня си Наталия Петровна една случка, описана по-късно в нейната книга "Магията на мозъка и лабиринтите на живота". - Там стояха още няколко коли на посетители, пристигнали преди нас. С други думи, ние по никакъв начин не можехме да привлечем ничие внимание. И въпреки това скоро след като аз се приближих до оградата около дворчето на къщата на Ванга и застанах след един от многото, жадуващи среща с нея, се чу пронзителният й глас: "Знам, че си пристигнала, Наталия, ела до оградата, не се крий зад мъжа". Това беше още по-странно, защото за моето пристигане този ден Ванга не беше предупредена предварително ...
Камерата на да Винчи
Античните философи наред са вярвали в третото око и са го смятали за орган за връзка с висшите сили. Били са убедени, че благодарение на него избраните са получавали способност за ясновидство, а мнозина други - фина интуиция.
Леонардо да Винчи, който сериозно се е занимавал с анатомия и е препарирал множество трупове, е твърдял: в главата на човека има свързани с очите особени сферични зони. И една от тях - "камерата на здравия разум" - се явява местообиталището на душата и отговаря за общуването с Бога.
На Изток по време на свещени обреди и досега между веждите се изобразява око или точка. Тя имитира прозорец, през който се влива поток космическа енергия.
Допълнителна "дупка" в черепа имат по-малките ни братя. Например живеещият в Нова Зеландия гущер гатерия, съумял да просъществува 200 милиона години, има в малка очна кухина под прозрачна ципичка (допълнително) истинско око. Измрелите влечуги са притежавали допълнително око на темето. Доказателство - запазените вкаменени черепи на изкопаемите животни.
Върти се вътре в мозъка ни
- Наистина, както са показали последните медицински изследвания, трето око е притежавал и човекът, - съгласява се кандидатът на медицинските науки, сътрудник на офталмологичния НИЦ Валери Григориев. - Впрочем той го има и сега. Неговата "основа" заедно с лещата, фоторецепторите и нервните клетки се образува в района на междинния мозък на двумесечния плод. Но след това престава да се развива. И се превръща в епифизната жлеза - миниатюрно, с тегло по-малко от половин грам зрънце с червено-кафяв цвят, скрито в дълбочината на главния мозък. Тази жлеза е необичайно подвижна. Тя е способна да се върти, подобно на окото и да улавя светлината.
- При влечугите подобен орган улавя, както са изяснили биолозите, електромагнитното излъчване, ултразвука. А за какво е нужен той на нас? - питам Валерий Иванович.
- При човека тази жлеза има важни функции, - обяснява ученият. - В ролята на своеобразен биологичен часовник на организма тя управлява смяната на съня и бодърстването. От нея зависи продължителността на живота ни. Хормоните, произвеждани от епифизата, отговарят за подмладяването на клетките на организма. Възможно е, по-рано този орган да е реагирал на топлинното излъчване и да е позволявал свободното ориентиране в пълна тъмнина.
- Но съгласно източната философия, - припомням аз, - третото око е имало друго предзначение: да се вижда миналото и бъдещето, да се приема информация от космоса, да се изпращат мисли на огромни разстояния. Опитвали ли са се учените да изучат епифизата като орган на телепатията?
- Нима Комисията за борба с лъженауката при РАН ще допусне подобни изследвания в голям институт? - възрази офталмологът. - От този феномен могат да се интересуват само отделни учени-ентусиасти.
http://kp.ru/daily/24179.5/389024/
|
| Tue Nov 18, 2008 1:25 am |
|
 |
Ich
Учасник
|
 Re: Третото Око
Чудесата на йогите
Група учени от Центъра за биомедицинска радиоелектроника на РАН неотдавна посети Индия по покана на тамошни специалисти, които решили фундаментално да изяснят своите чудеса. Тоест да изследват хора със свръхестествени способности с помощта на специален уред, създаден в Русия, - Компютърния термограф ИРТИС, позволяващ да се фотографира топлинното излъчване, невидимо за обикновеното човешко око.
- На снимките добре се вижда, че неголяма област, разположена между очите, се затопля, - разказва един от създателите на уреда, Михаил Щербаков. - Просто пламти, излъчвайки енергия. И изглежда като трето око.
Аналогичен ефект е бил наблюдаван при всички 40 изследвани йоги. Те влизали в нирвана веднага след като на челото им се разпалвала "звездата" - аджна-чакра.
- Възможно е тази област наистина да излъчва някаква енергия, - казва кибернетикът, кандидат на техническите науки Виталий Правдивцев, - нещо повече, да създава мисъл-форми, които дори да могат да бъдат регистрирани. Например нашите известни екстрасенси Нинел Кулагина и Вадим Кузменко неведнъж са демонстрирали забележителен опит. Фотолента, поставена в непропускащ светлина плик, допирали до челата им, след което върху нея се появявали поръчани предварително образи. Това явление озадачава много изследователи.
Тайната на короната на Руската империя
Но къде все пак се намира третото око - на челото или на темето?
- При нашите далечни прадеди допълнителното око, най-вероятно, се е разполагало на темето, - смята биологът и палеоантропологът Александър Белов. - Древните египтяни, инките, маите, шумерите дори изрязвали отвор на тила на този, който е трябвало да бъде жрец.
Черепи на първобитни хора, преживели подобна трепанация, със заздравяване на краищата на раната приживе, се съхраняват в националния музей в Копенхаген.
Според изследователя за съществуването на третото око говори и формата на ... голямата императорска корона на Романови. Тя наподобява разтворени големи мозъчни полукълба и изнесената нагоре епифиза, украсена с голям скъпоценен камък.
- Възможно е това да не е направено за красота, - предполага Белов. - А за това да може космическата енергия преминавайки през кристалната структура на камъка да се концентрира и да пада върху темето като насочен лъч. Той е напълно в състояние да проникне в дълбочината на мозъка и да достигне епифизните кристали (така наречения "мозъчен пясък" - микроскопични минерални наслоявания, имащи кристална структура. - бел. ред.). Теоретически такива кристали могат да формират образ-изображение и чрез структурите на мозъка да го транслират върху ретината във вид на нервни импулси. Не е изключено скъпоценният камък в короната да е изпълнявал ролята на леща на третото око, през която са преминавали светлинните или други електромагнитни или неелектромагнитни вълни. В резултат на това в главата на човека "пламвало" озарение.
http://kp.ru/daily/24180/389677/
|
| Fri Nov 21, 2008 11:37 pm |
|
 |
Ich
Учасник
|
Лъч в главата
Възможно е третото око да е било разположено на темето, като радар, - продължава биологът Белов, - и да е възприемало потоците от разнообразни космически частици. И кой би могъл да се обзаложи, че третото око не улавя "излъчването на неелектромагнитната природа". В този случай теменният орган се превръща от жив радар в канал за връзка с други форми на съществуване.
Теменното разположение на загадъчното око се доказва и от последните изследвания на мозъка на екстрасенсите и лечителите във Федералния научен клинично-експертен център за традиционни методи за диагностика и лечение. Когато уникумите по време на опита се опитвали със силата на мисълта да излекуват болния или да надникнат в бъдещето на човека, скрит зад завеса, апаратурата отбелязвала концентрация на енергийни източници от ритмите на главния мозък, приличащи на снимките на светли звездички. Потокът е бил насочен точно към темето.
- Такъв енергиен лъч притежават само хора с феноменални способности, - обяснява авторът на откритието, неврофизиологът, кандидат на медицинските науки, водещ научен сътрудник на центъра Олга Коекина. - И излиза, че само при тях функционира третото око, което при повечето хора спи.
Обаче археолозите намират много черепи с изрязани очни кухини и на средата на челото. Такава операция дълго време е била прилагана в Тибет. А черепите с вродена очна аномалия са рядкост. За едно такова откритие веднъж ми разказа заслуженият лекар на Русия, професор на Републиканския център за съдебно-медицинска експертиза Виктор Звягин, през ръцете на който са преминали хиляди черепи.
- Едно време аз работех във Военно-медицинската академия върху една древна криминологична колекция, - си спомня Виктор Николаевич. - И там аз попаднах на един много малък череп, който имаше ... трета очна кухина с диаметър 20-25 мм, тя беше разположена над основата на носа. Това не беше трепанационен отвор, защото тогава биха се виждали челните синуси. Излиза, че е имало хора с три очи.
Професор, ръководител на лабораторията на Харковския физико-технически институт Игор Папиров: "Интуицията изчезва"
- Трето око, шесто чувство, свръхчувствителни способности - всичко това са символични имена на интуицията, особеното свойство на човешкото съзнание да вижда невидимото, да познава неизвестното, да усеща на разстояние или извън времето. Тази способност се е развила още у древния човек, комуто за оцеляването е било необходимо предварително и несъзнателно да предвижда опасностите, да избягва срещите с дивите зверове, да заобикаля природните капани. Уви, с течение на времето у повечето хора това качество е отслабнало.
|
| Sat Nov 22, 2008 7:28 pm |
|
 |
Ich
Учасник
|
МНЕНИЯ НА СПЕЦИАЛИСТИ
Академик Наталия Бехтерева (от архива на "КП (в-к Комсомолска Правда)" от 3.07.2002 г.):
"Алтернативното зрение - това не са измислици"
Половин година изучавах техниката на алтернативното зрение, когато на деца са затваряни очите с непроницаема превръзка и са им давали да четат текст. Най-главният скептик в нашия институт - директорът, моят син Светослав Медведев, ми казваше: "Занимаваш се с глупости". И ето, той поръча пластмасова маска, през която със сигурност нищо не се вижда. И проведохме експеримент. Сложихме едно момиче, което притежава и обикновено, и алтернативно зрение, пред компютър. Сложихме й маската и й казахме, че на монитора ще има думи. А в действителност й показвахме рисунки и други подобни ... Та ето, тя позна всичко, което беше на екрана, на 100 процента! След което Светослав каза: "Това е невъзможно, но това е така!"
- Как така "виждат" тези деца?
- Механизмът на алтернативното зрение (чети - третото око - бел. ред.) още не е ясен. Навярно взима участие кожата. Възможен е и такъв вариант. Нещо от типа на ехолокацията. Мозъкът излъчва електрични сигнали и с тяхна помощ осъществява търсене, сякаш опипва външния свят. Но това е само предположение. И засега разкритие на този феномен не е намерено.
ОТ ДОСИЕТО НА "КП"
Как в Тибет отварят третото око?
Най-известният на света йог Лобсанг Рампа за първи път съобщи на света подробности от живота си в манастира Чакпори - крепост на тибетската медицина, където е постигнал тайните на виждането на аурата, астралните пътешествия, лечителството и съобщи впечатленията си за своята дружба със самия Далай-лама.
"В стаята влезнаха трима лами от висок ранг. Сложиха ми на челото компрес от треви и здраво го превързаха с бинт. Вечерта старателно измиха челото ми. Единият от ламите, същински великан, седна отзад и стисна главата ми между коленете си.
Другият отвори кутийка и извади оттам блестящ стоманен инструмент. Формата му наподобяваше шило, но накрайникът му беше огънат във формата на буквата U с малки зъбци по краищата. Инструментът беше стерилизиран в пламъка на лампа. Предупредиха ме, че по време на операцията трябва да бъда в пълно съзнание. Монахът допря зъбчатия край на инструмента към средата на челото и започна да навива дръжката му. Измина минута. Имах чувството, че тялото ми е пробождано открай докрай. Инструментът прободе кожата и навлезе в меките тъкани, без да предизвика особена болка. Но когато краят му докосна костта, усетих сякаш лек удар. Монахът увеличи натиска, въртейки инструмента.
Изведнъж се чу пукот - краят на инструмента премина през костта. Операцията мигновено беше прекратена. Хирургът взе тапа от твърдо дърво, старателно обработена с огън и растителни настойки, което й придаде здравината на стомана. Тази тапа ламата постави в U-образния канал на инструмента и започна да я придвижва по канала, докато тя не навлезе в отвора, пробит на челото. Изведнъж почувствах странно парене и усетих някакви непознати миризми, а след това внезапно ме ослепи ярък пламък, операцията отново беше прекратена. Бях пронизан от остра болка, струваше ми се, че тялото гори под струя бял пламък. След това го смениха цветни спирали и горещи кълба дим. Ламата-хирург внимателно извлече инструмента. В челото остана дървената тапа. След три седмици я извадиха.
- Сега ти си един от нас, Лобсанг, - ми каза моят учител, превръзвайки ми главата. - До края на дните си ще виждаш хората такива, каквито са в действителност, а не такива, каквито искат да изглеждат.
Когато придобитото чувство беше развито у мен под строгото наблюдение и ръководство на ламите, аз се научих по цвета на аурата, която излъчваха хората, да диагностицирам здравословното им състояние, безпогрешно да разпознавам лъжците, с помощта на "магически" кристал да прониквам в подсъзнанието на хората и да чета потайните им мисли.
ЛЕГЕНДА
Нашите предания посочват, че в далечни времена всички хора, мъже и жени, са можели да използуват третото си око. В онези времена боговете ходели по земята и живели сред хората. У хората се породила илюзията, че самите те не са по-лоши от боговете и замислили да ги убият. Хората не разбирали, че онова, което те виждат, боговете виждат по-добре от тях. За наказание боговете затворили третото око на хората. Оттогава в продължение на много векове дарбата на ясновиждането е била притежавана от малцина. Онези, които я притежавали, са можели да я развият и засилят хилядократно посредством трепанация на черепа.
|
| Sun Nov 23, 2008 6:27 pm |
|
 |
Kenaz
Напреднал
|
Това обяснява и как със затворени очи виждаш реално всичко в стаята и чак като ги отвориш осъзнаваш, че си бил със затворени.
_________________ ENIGMA - PRISM OF LIFE
Xavier Naidoo "Ich Kenne Nichts" - прекрасна! Да обичаш.
|
| Tue Apr 28, 2009 11:04 am |
|
 |
Ich
Учасник
|
Kenaz wrote:Това обяснява и как със затворени очи виждаш реално всичко в стаята и чак като ги отвориш осъзнаваш, че си бил със затворени.
Наистина ли можеш да виждаш със затворени очи?
_________________ Християнското Спасение не е възможно без Прераждане
|
| Sun Aug 23, 2009 7:34 am |
|
 |
Kenaz
Напреднал
|
Ich wrote:Kenaz wrote:Това обяснява и как със затворени очи виждаш реално всичко в стаята и чак като ги отвориш осъзнаваш, че си бил със затворени.
Наистина ли можеш да виждаш със затворени очи?
Случвало ми се е, да.
Лежах си в стаята ... имах тогава 1 рибка до прозореца. Медитирах си, както аз си го обяснявам и знам и си представях, че съм облечена в бяло с червен кръг на гърлото или медальон ли какво беше с тризъбеца като символ в него - що? - не знам. После изведнъж виждах всичко в стаята, даже аквариума и рибката ми - всичко. После се стреснах, защото осъзнах, че виждам напълно реално всичко, а съм със затворени очи и после ги отворих.
_________________ ENIGMA - PRISM OF LIFE
Xavier Naidoo "Ich Kenne Nichts" - прекрасна! Да обичаш.
|
| Mon Aug 24, 2009 7:40 pm |
|
 |
|
|
The time now is Tue Dec 01, 2009 7:52 am | All times are GMT
|
Page 1 of 1
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|
|